Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kötöttfogású......

"Cicaszitterként" csináltam egy kis filmet a tesóim macsekjairól. Nem történt semmi rendkívüli a felügyeletem alatt, a szokásos és rendszeres napi rendbontást teljesítették, fojtogatás, karmolászás, kergetőzés, papírgombócon összeveszés...szóval meg volt minden.

Kaptam én is rendesen! Kellett nekem májkrémes kenyeret enni! Majdnem kivették a kezemből...Sőt Masni beleharapott a fóliába és ki akarta húzni a kezemből az egész nagy szelet kenyeret, sírás -rívás, nyirvákolás, követtek mindenhova, ráültek a lábamra és várták , hogy érkezik-e az a fantasztikus ízű-szagú finomság!

Csak a tesóm meg ne tudja! :-P

2 Tovább

Holt-Tisza lencsevégen

/fotók: saját/

A mártélyi Tájvédelmi  Körzet,a Tisza hullámtérének bal parti szakaszán létesült, az ország harmadik tájvédelmi körzeteként. Védetté, 1971-ben nyilvánították. Mint tájemlék sajátosan magyar adottság.

A Tisza a múlt század második felében történt szabályozása jellegzetes, egyéni vonásokban gazdag környezetet alakított ki a védőtöltések és a folyóvíz közötti ún. hullámtérben. Ugyanakkor az emberi élő munkának valóságos múzeuma is ez a terület,

A tájvédelmi körzet növénytakarójára jellemző az ecsetpázsitos mocsárrét, a holtágakban tömeges állományokat alkotó sulyom, a békatutaj, rucaöröm, a különböző békaszőlők, a vízidara, s egy viszonylag ritka békalencseféle.

A botolófűz, szürke- és fehérnyár elegyes erdők a magasabb fekvésű helyeken itt-ott eloforduló kocsányos tölgyek mesterségesen alakított tájra emlékeztetnek

A körzet madárvilága a saséri természetvédelmi terület faunájával nagyjából azonos. A Barci réten itt is kialakult az utóbbi években, egy vegyes gémtelep, kiskócsag-, üstökösgém-, bakcsó- s egy másik erdőrészben vörös- és szürkegém állománnyal. Itt azonban, nem rendszeresen, csupán áradásos években költenek e madarak. E környék a meglehetősen ritka, környezetigényes fekete gólyák rendszeres átvonulási helye is. A fagyok beálltával viszont a Barci rét magasságában az örvényes Tisza nyújt a teljes jégtakaróig szálláslehetőséget az állóvizekről kiszoruló vadrécetömegnek.

A gerinctelen állatvilág legérdekesebb képviselője a tiszavirág, amely a múltban és újabban, szerencsére ismét hatalmas állományban tenyészik e szakaszon. A kérészek egykori megfogyatkozása a halfauna tiszai nevezetességét a kecsegét is érzékenyen érintette, mert az igen gazdag kecsegeállománynak a kérészlárva képezi elsődleges táplálékbázisát.

A terület gerinces faunája a szomszédos Sasérrel egyetemben 1947 óta a Madártani Intézet állandó kutatóterülete. A vizsgálatok során a két területről 37 halfajt, 34 emlőst, 119 fészkelő, és 124 átvonuláskor észlelt madarat vettek számba.

A területen intenzív horgászat folyik. A halászati hasznosítás megszűntével, a hódmezővásárhelyi Dolgozók Horgász Egyesület, később jogutódja a Dobó Ferenc HE. végzi a halgazdálkodást, körültekintő és szakértő haltelepítésekkel, ivadékmentési akciókkal és szelektáló halászatokkal igyekezve megőrizni és fejleszteni a holtág halfaunáját.

Szöveg copy by: http://www.martely.hu/

kakukk

1 Tovább

Mártély, a natúr ékszerdoboz

Nyárelő a Holt-Tisza partján, a természet lágy ölén....

/saját fotók/

MÁRTÉLY TÖRTÉNELME

/via Kormos András/

Mártélyt, a festők és a természetkedvelők paradicsomát, az 1300 lelket számláló Tisza-parti községet elsőként 1024-ben említi Szent István király oklevele, melyben a települést, azaz Szent Adorján Mártír pusztát halászó helyként az általa alapított zalavári bencés monostornak adományozta. A település neve is a kolostor védőszentjének nevéből azaz Szent Adorján mártírból kopott jelenlegi formájába.

Mártély a középkorban is halászfalu volt, igaz nem itt, a jelenlegi helyen állt, hanem a mostani ártéri oldalon feküdt. A Tisza-szabályozás során, amikor a védőgátat építették, megtalálták az ősi falu nyomait is.

A főként halászatból és mezőgazdasági munkából élők számára a modernizáció elsőként 1894-ben a vasút megnyitásával, érkezett el, nem sokkal később épült meg a falu első kövesútja, majd 1911-ben szentelték fel templomát, amelynek szép hangú vasharangja a különlegessége.

Mártély mai jó hírét a közeli Vásárhely alapozta meg, mégpedig azután, hogy a vadregényes tájat 1921-ben felfedezte néhány lelkes természetimádó. Kruzslicz Károly, Banga Sámuel, Fejérváry József, Bogyó Ferenc és Dezső Lajos pedig megalapította és felépítette a település strandfürdőjét. Vásárhelyről nyaranta fürdővonat utaztatta ide a vendégeket. Endre Béla, Tornyai János, Rudnay Gyula, majd Barcsay Jenő pedig a festők számára fedezte fel a táj szépségeit, amelyet egyre inkább kezdtek élvezni a kitelepülök, a nyugalomra vágyók, így van ez ma is.

Tornyai János: Alföldi tanya 

Mártély, köszönhetően szorgalmas lakóinak, szépen fejlődő település.Többek között Makovecz Imre is itt építette kis nyaralóját.

 A holtágon a halászat ugyan 1976-ban befejeződött, ám a víz azóta is közkedvelt horgászparadicsom.

Végül további kedvcsinálónak ajánlom Bezzeganyu régebbi posztját: /link/

1 Tovább

Nem unjátok még ?  /2.rész

Folytatom az előző írásomat. Érzékeltetni szeretném, hogy mennyire értelmetlen  hasonlítgatni a nyugatra távozott honfitársainknak, az új hazaként választott nyugati országokat Magyarországgal.

Az előző részben elemeztem a "kutyák nem ugatnak", a bolti "eladók nem kedvesek"és a közlekedésre vonatkozó általános véleményeket.

A mai részben az éttermi szokásokat,étkezést, majd a többi részben a hétköznapi embereket, családokat, gyereknevelést , vásárlást,  szórakozást, hivatalos ügyintézést veszem górcső alá.

Járjuk körbe először az éttermeket. / Megjegyzés: angliai és skóciai tapasztalatokból merítve általánosítok!/

Nagyjából így nézett ki. Az adag ugyanekkora volt, a miénk kicsit égettebb szélekkel készült és mi kaptunk padlizsánkarikát is.

Fastfood, instant food. Ugye mindannyian ismerjük ezeket a szlogeneket.Nem meglepő módon tudunk is azonnal asszociálni azokra az ételekre, amiket ezek a szavak magukban foglalnak. Nos ez Angliára kiemelten jellemző Annál is inkább, hogy a britek maguk is azt mondják, hogy a tradicionális angol konyha majdnem teljesen kiveszőben van. Ha valaki szeretné kipróbálni a hagyományos angol ételeket, annak nagyon kell keresni és bizony csak elvétve talál olyan helyet, ahol fellelhetőek a régi, választékos és igényes angol ételek.A legnagyobb esélye talán a tradicionális reggelinek van, amit még sok pubban, étteremben kaphatunk.Nekem Edinburghban volt szerencsém kipróbálni  egy nem túl olcsó helyen a várhoz közel.. Ár-érték szempontjából felejthető volt. 4 személyre 1-1 kávéval,1 sörrel  160 font volt 2011-ben. A tartalom ? Sült kolbász, roston sült paradicsom, padlizsán, bacon, némi kis kupac bab.....természetesen majdnem minden égett ízű volt, a széle mindennek agyon grillezve, kissé kesernyés ízzel, a kolbász, ehetetlen, ízetlen, borsos, semmi kolbász élmény. Mindez még kellő toleranciával akár bele is fért volna, ellenben az, hogy éhen maradtunk, a hangulatunkat szegte. 

Tehát......ilyet otthon is kaphatsz bármikor, bárhol, és lehet olcsóbban.

További tipikus választékok képekben .

Ebből ettem több ezret délben ebédidőben addig, míg nem vettem pár edényt és kezdtem el főzni otthon.  pl./nagyon műanyag íz, ár : 2,60 GP=1100,-FT

De ez is. MC=Olaj íz és más semmi. Feltétlen öntsd le valami szósszal! /ár: 2,90 GP-től változó=1300-1800 Ft/

és egy tipikus esti kép..

és az egyforma ízű, formatervezett szendvics reggel-délben-este , megkóstoltam mindet, semmi különbség nincs közöttük, ehetsz, halasat, csirkéset, bármilyet választasz mind ugyanolyan ízű /ár : 2,60-3,20 GP között=1100-1400 Ft/..Később, amikor már berendeztem magam "edényügyileg" és konyhacuccokból, áttértem a saját készítésű tartalmasabbra és ízesebbre. 

és hozzá az elmaradhatatlan kommersz lötty

Szóval......Ilyet itthon is kapsz  /ár: 1 single espresso Caffé Neroban:  1,35 GP=majdnem 600 FT:-)) /

Éttermek.

Sok van és jobbára az exotikus ízeket szeretőknek kedveznek.Thai, Indiai, Török, Indonéz, Kínai, Olasz. Ebből van  a legtöbb.  A kínai éttermeknél gyakran előfordul a szabad evés, ami azt jelenti, hogy 16-20 font között annyit eszel amennyi beléd fér. Annyiszor fogsz tiszta tányért és pakolod tele, amennyiszer csak akarod. A legtöbb esetben telt ház van, erre mondta XY pár hónappal megérkezése után /mert ő már mindent tudott és átlátott azonnal/, hogy megdöbbent micsoda "hagyománya" van az étteremben étkezésnek, és milyen sokan vannak mindig, "bezzeg nem úgy mint itthon"....Hát ja. 

Akkor elmondom szerintem, hogy megy ez. Az angolok rém lusták, megszokták, hogy mindent alájuk tesznek, adnak nekik annyi pénzt, hogy megtudjanak venni mindent, Szolgáltatást, árucikkeket stb. Tehát van pénzük, főzni lusták, enni imádnak /zabálni, lásd sok a kövér, elhízott nő/. Két verzió van. Hétköznap este fast food, instant food be a sütőbe, krumplipüré porból, dobozokból előre begyúrt, fűszerezett húsgolyók, félig vagy teljesen megsült mindenféle mártással szósszal leöntött hús, aprított zöldség, zacskóból, darabolt gyümölcs műanyag dobozból....ez a vacsi, vagy munka után összeszedik a családot, elmennek valamelyik étterembe, végigesznek mindent, alig bírnak felállni, hazamennek, kis Tv nézés után lefekvés.

Nekünk bevándorlóknak menőnek számító helyek a Nando's , Cosmo étteremlánc. Nem túl olcsók de a jobban keresők heti rendszerességgel talán megengedhetik maguknak.Főnököm szülinapját a Nando' ban ültük. Széles vigyorral, sugárzó arccal újságolta, hogy "naaaa , hova megyünk?? Hááát, a város legjobb helyére , ahol a csirke a legfantasztikusabb az egész világon"....Nos! Sima grillezett sült csirkeszárnyak. Nem akartam illúzióromboló lenni, ezért inkább hallgattam, miközben azt gondoltam , hogy azért mondtak ilyen hülyeséget, mert nem ettek még igazi finom falusi, kapirgálós csirkéből készült magyaros tepsis sültet. Fogggalmuk nincs mi a jó kaja. :-))A főnök fia morogva ette , ropogtatta a satnya, összesült szárnyacskákat, 5 féle szósszal leöntve . Az egyetlen igazán pozitív élményem a Cosmóban volt, a karácsonyi staff partin, ahol igazán finom, különleges és választékos volt a menüsor. Minden finom volt és elegendő. De fizettünk is fejenként 28 fontot. /10000,-Ft/ ..Ennyiért azért itthon is fejedelmi, első osztályú kaját kap 1 ember. 

Szóval nem úgy mint itthon. Ahol a hétvége szent és a családé, a pihenésé, az együttlété. Normális főtt ételt kap a család minden tagja, anyuka nem lusta, megcsinálja, mert mindenkinek jó, ha a hétközi iskolai vagy munkahelyi menü után finom, házias , tartalmas ételeket ehetnek.

Ráadásul minden héten ,egy sima magyar bevándorló a sok egyéb necces kiadása amellett nem fog  Cosmóba menni. Ahhoz nem havi 900-1200 fontot kell keresni. 

Másik variáció a hétvégi shoppingolás, ami egész napos program, kezdődik reggel, beszivárognak a városba, családostul, apuka hajat vágat a barber shopban, anyu beül a Cafe Neroba a skacokkal, előtte a Greggsben vesznek pár olajjal átitatott omlós, pizzás szeletet, majd jöhet hozzá a a Latte Capuccinó, bármi, csak sok csoki legyen rászórva és  legyen lelocsolva valami ragadós édessel. Család ott eldagonyázik, hatalmas koszt hagyva maguk után elmennek a belvárosba, elköltenek pár száz fontot, 500 kis zacskó , reklámtáska, ügyeletes heti játékok beszerezve, lenyugodva, betérnek valamelyik étterembe, Végig eszik a menüsort...ott is kaja- pia leszórva, szétkenve...majd estére kelvén boldogságosan hazatérnek.

Tehát azt megállapítani, hogy micsoda éttermi kultúra van pl. Angliában  ...nos ezt kijelenteni barokkos túlzás, főleg egy olyan országban, ahol 2 kg zacskóban árulják a jégkockát, készen, mert annyira fárasztó lehet munka után állandóan töltögetni a kis műanyag tartót, vagy a jégkockacsináló nylon tasakot , vagy a hámozott , szeletelt retket, krumplit....mert ez mind borzasztó munka és kegyetlenül kimerítő . Szédületesen nevetséges.

Ahogy a sárga figyelmeztető műanyag háromszög, amit mindenhova letesznek. Vigyázat, csúszós, frissen feltörölve, vigyázat kis akadály, figyelem víz a padlón,kerüld ki....!!! A takarítónő elmegy , hoz egyet és leteszi 3 eldobott papírcetli mellé az áruházban. ?????? Egész délután kerülgeti a tömeg a 3 cetlit és a nagy sárga táblát. Nem lenne egyszerűbb lehajolni és felvenni ?? Nem! :-)))

Szóval.....nem jobb mint otthon!!!!!! Más minden,  mert más emberek, más szokások, más életritmus jön szembe velünk. Van akinek tetszik, van akinek meg nem. Minden vélemény csakis szubjektív lehet.

Teljesen értelmetlen hasonlítgatni bármit is. Két eltérő kultúra, múlt, jelen és jövő. Isten mentsen meg bennünket attól, hogy hasonlóak legyünk és éljünk úgy mint más nemzet fiai.

  "– Mondja, micsoda maga? 
Fess Feri ránézett, s egy pillanatig hallgatott. Akkor komolyan: 
– Ember. 
– Az mit jelent? 
– Azt, amit mindenkinél: keresek és nem találok. 
– Mit keres? 
– Embert… De nem találok, csak fenevadakat…"

6 Tovább

Skócia után Anglia, ingázgatok.....

blogavatar

Tapasztalatok, élet, munka, kultúra, emberek, gazdaság,kapcsolatok,határtátkelve...keményen kritizálva. Nem szépítek, nem hazudozok,ha nem tetszik ne gyere ide, menj olyan oldalakra, ahonnan már messziről érzed a kolbász szagot :-O

Utolsó kommentek